Award ‘Beste Blog over Stress en Burn-out’

Award beste blog omgaan met stress en burn-outEen Award voor Werkpsycholoog!

Het laatste wat we wilden bereiken is een Award voor het schrijven over Stress en Burn-outs. Liever winnen we een Award voor mensen leren voorkomen door (werk)stress overspannen te raken of zelfs in een langdurige burn-out te geraken. Maar natuurlijk zijn wij blij met de Award Beste Blog over Stress en Burn-out. Met het feit dat we worden opgemerkt. Dank aan Stresshelp.nl voor het aandacht geven aan dit belangrijke onderwerp. En dank dat Werkpsycholoog deze Award mocht ontvangen! Voor ons reden om nogmaals aandacht aan dit precaire onderwerp te geven.

Continue reading Award ‘Beste Blog over Stress en Burn-out’

Wacht nooit op een psycholoog!

Wachttijd belemmert herstelWanneer een medewerker minder productief is of zelfs uitvalt vanwege stress of andere psychische klachten is dat vervelend voor iedereen. De medewerker voelt zich naar, werkgever heeft er last en kosten van. En ook voor collega’s van betrokkene kan het soms erg lastig zijn als een collega minder productief of inzetbaar is. Alle reden voor een werkgever om de medewerker met de problematiek te helpen. Echter, in de praktijk gaat men dan vaak zitten wachten. Dat kan gelukkig veel beter ……. Wacht nooit op een psycholoog! Continue reading Wacht nooit op een psycholoog!

Stimuleer je hersenen

Stimuleer je hersenen

Onze psychologen krijgen via bedrijfsartsen geregeld werknemers doorverwezen om hen te helpen van hun stressklachten af te komen. Veel van die werknemers willen dan vooral praktische adviezen horen. Anderen willen liever tot in detail horen hoe het werkt met stress in onze hersenen, voor hen hebben we onderstaande uitleg geschreven.

Onze hersenen zijn opgebouwd uit meerdere gebieden, welke allemaal hun eigen functie hebben. Het systeem is goed te begrijpen, wanneer we inzoomen op de verschillende onderdelen. Deze onderdelen hebben veel invloed op elkaar, maar ook op de rest van het lichaam.  Continue reading Stimuleer je hersenen

Leer grenzen stellen in 4 stappen

Grenzen stellen maar al te vaak nodig

leer grenzen stellenIemand doet onbeschoft of onredelijk tegen je, je ziet door het vele werk niet meer waar je moet beginnen; in deze situaties is het belangrijk om grenzen te stellen. Aangeven waar je grens ligt en aangeven wanneer jouw normen en waarden worden overschreden, een zogenaamde ‘tot hier en niet verder’.
Het stellen van grenzen is voor veel mensen echter lastig, te vaak wil je toch net nog iets meer doen dan je eigenlijk aankan. ‘Wie moet het anders doen’ en ‘ach, zo veel tijd kost me dat toch niet’, zijn veel gehoorde antwoorden. Over je limiet heen gaan levert op den duur niets anders op dan stress en wrijving, iets wat de situatie alleen maar verslechtert. Het stellen van grenzen is dan ook van groot belang  als het gaat om het houden van een goede sfeer en een gezonde dosis inspanning. Gelukkig is het stellen van grenzen iets wat je kan leren, als je je de volgende vier stappen doorloopt. Continue reading Leer grenzen stellen in 4 stappen

Slaaptekort en stress versterken elkaar

stress slaaptekortSlaaptekort en stress versterken elkaar

Goede slaap is essentieel voor het menselijk lichaam. Het immuunsysteem, de fysieke gesteldheid en de mentale gezondheid functioneren beter bij een uitgeslapen persoon. Dat is omdat deze systemen herstellen gedurende de nachtrust. Een slechte kwaliteit slaap is gelinkt aan hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, depressie en angst. Voldoende goede slaap is dus belangrijk.

Volgens aanbevelingen van ‘The American Academy of Sleep Medicine and Sleep reasearch Society’ is een totaal van minstens 7 uur slaap per nacht op een regulaire basis nodig voor een volwassene tussen de 18 en 60 jaar. Baby’s, kinderen en tieners hebben zelfs substantieel meer slaap nodig.
Continue reading Slaaptekort en stress versterken elkaar

Beoordeel je medewerkers

Beoordeel je medewerkers! Maar dan vooral op hun inspanning

Beoordeel inspanningVele managementboeken zijn geschreven met de boodschap om doelen te stellen. Liefst volgens het SMART-principe: sturen op concrete targets, afrekenen op output. Er wordt beoordeeld op de behaalde resultaten. Uiteraard is dit geen onzin, maar laten we het eens van de andere kant bekijken!

Satisfaction lies in the effort, not in the attainment, full effort is full victory. – Mahatma Gandhi

Continue reading Beoordeel je medewerkers