Wie is verantwoordelijk voor de kosten van een psychologische behandeling?

De meeste werkgevers zijn kritisch op de kosten die er gemaakt worden bij verzuim vanwege ziekte. Dus horen we bij Werkpsycholoog regelmatig de retorische vraag “Ik ben toch niet verantwoordelijk voor de psychologische behandeling van mijn werknemer?”.

U kunt juist kosten besparen door psychologische behandeling

Inderdaad bent u als werkgever niet verantwoordelijk. Medewerkers kunnen doorgaans zelf hulp zoeken bij een eerstelijnspsycholoog en daar herstellen van hun psychische klachten. Een werkgever moet er volgens Wet Verbetering Poortwachter alleen op toezien dat er een adequate behandeling plaatsvindt, maar hoeft die behandeling niet zelf te betalen. Maar toch is er ook een andere kant aan dat verhaal.

Want werkgevers die kosten willen besparen kunnen dat juist heel goed doen door ervoor te zorgen dat hun medewerker niet te lang uit de roulatie is. Dan is het verstandig om u te verzekeren dat uw medewerker niet op een lange wachtlijst terecht komt. Want als werk blijft liggen kost dat ook geld en het tijdelijk vervangen van een werknemer kost veel meer dan het reguliere salaris. Daarnaast kan het bij de terugkeer op de werkvloer enorm helpen als er advies beschikbaar is voor hoe je dat verstandig doet. Want bij terugval duurt het vaak toch weer langer.

Een bedrijfspsycholoog helpt met snelle behandeling en advies

Een bedrijfspsycholoog heeft vaak geen wachtlijst, uw medewerker kan direct komen voor een intake en advies. Ook kan een bedrijfspsycholoog veel beter adviseren over terugkeer op werk dan een psycholoog in de GGZ. En afstemmen met uw bedrijfsarts, dat scheelt ook een hoop gedoe.

Snelle werkhervatting is de beste besparing

Gelukkig is het heel goed mogelijk om het verzuim bij psychische klachten zo beperkt mogelijk te houden. Bijvoorbeeld met een goed plan van aanpak voor werkhervatting, waarbij bedrijfsarts en bedrijfspsycholoog samen kijken naar wat mogelijk is. Want wanneer het eigen werk niet haalbaar is, is er vast wel ander werk dat wel gedaan kan worden. Zo kan er ook worden bekeken wat er nodig is om de beperkingen voor werknemer weg te nemen, bijvoorbeeld door een vaardigheidstraining of door iets aan de werkomstandigheden aan te passen. Zo kan een werknemer veel sneller terugkeren naar het eigen werk en wordt bovendien terugval voorkomen.

De investering verdient zichzelf terug

Al met al kan de werkgever zonder de verantwoordelijkheid voor herstel volledig op zich te nemen toch aardig wat kosten besparen, door regie te voeren en wat te investeren in versterking van een werknemer met psychische klachten.

Bekijk ook onze flyer over: aanpak psychische klachten kan veel beter

Dit artikel delen:

Lees meer: