Wacht nooit op een psycholoog!

Wanneer een medewerker minder productief is of zelfs uitvalt vanwege stress of andere psychische klachten is dat vervelend voor iedereen. De medewerker voelt zich naar, werkgever heeft er last en kosten van. En de collega’s van betrokkene blijven met het werk zitten als een collega minder productief of niet inzetbaar is. Alle reden voor een werkgever om de medewerker met de problematiek te helpen. Echter, in de praktijk gaat men dan vaak zitten wachten. Dat kan gelukkig veel beter ……. Wacht nooit op een psycholoog!

Uitval is vervelend en duur

Het is helaas nog heel gebruikelijk om te wachten op actie van de huisarts, diens praktijkondersteuner GGZ of de eerstelijns psychologische zorg. Terwijl we inmiddels weten dat de wachtlijsten voor psychologische zorg via de reguliere weg vaak veel te lang zijn. Meestal wacht de medewerker meerdere weken of maanden op een intake, en soms opnieuw voordat de behandeling kan beginnen. Daarnaast is er in de reguliere zorg meestal geen aandacht voor de rol van werk in het herstel van werknemer. Geen aandacht voor herstel op de werkvloer dus.
Tenslotte is er een diagnose nodig  indien de kosten bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd, dus moeten tests worden afgenomen en formulieren ingevuld. Ondertussen wachten de werkgevers en de collega’s van de medewerker geduldig mee. En hoe langer de medewerker thuis is, hoe kleiner de kans dat herstel goed verloopt. Het productiviteitsverlies is inmiddels gigantisch.

Dat kan veel beter

Dit wachten is duur en nergens voor nodig. Indien de werkgever bereid is de kosten van de zorg op zich te nemen (meestal minder dan twee weken salaris) kan de medewerker binnen twee weken een intake krijgen en daarna aan de slag met werken aan herstel. Bedrijven als Werkpsycholoog zijn namelijk gespecialiseerd in snelle en adequate behandeling van psychische klachten van mensen die werken. Groot bijkomend voordeel is dat de behandeling zich richt op herstel van functioneren op de werkvloer, niet op de klachten alleen. De medewerker is dus eerder aan de slag, er kan advies worden gegeven voor op de werkvloer, de druk op de afdeling neemt ook af als de medewerker eerder terug is, de kans op succesvol herstel is door de snelle aanpak veel groter en indien nodig kan altijd nog gekeken worden of er aanvullend iets nodig is voor preventie van herhaling.

Slimme werkgevers zorgen beter voor hun mensen

Werkgevers die durven investeren maximaal twee weken salaris in een goede interventie voor de medewerker met stress of psychische klachten en verdienen daar acht weken minder productiviteitsverlies mee terug. Bedrijfsartsen die dat snappen verwijzen dus graag door naar een bedrijfspsycholoog.  De investering verdient zichzelf heel snel terug.

Samengevat:

  • De wachttijd bij de psycholoog zorgt voor vertraging, waardoor herstel uitblijft en werkdruk oploopt.
  • De diagnose zorgt voor verdere vertraging
  • Reguliere psychologen betrekken werk vaak niet in de behandeling en geven geen advies voor werkgever, met als risico dat werkhervatting veel langer duurt en herstel van functioneren uitblijft

Bij Werkpsycholoog:

  • Kan de werknemer direct terecht en is de behandeling gericht op verbetering van functioneren, dus op terugkeer op werk, in samenspraak met werkgever en bedrijfsarts.
  • De investering bedraagt vaak niet meer dan twee weken salaris van de werknemer en verdient zich terug via herstel dat vele weken eerder plaats vindt.
  • Al met al veel winst voor werknemer, diens collega’s en werkgever.

Wilt u ook snelle behandeling voor uw werknemer met psychische klachten?

Wij helpen werknemers hun mentale fitheid te versterken, zodat zij duurzaam herstellen en sterker worden. Dat doen we in nauw overleg met bedrijfsarts en werkgever, zodat u precies weet waar aan gewerkt wordt.

 Aanmelden voor intake

Dit artikel delen:

Lees meer: