Sinds januari 2012 moet men voor de eerste vijf gesprekken bij een eerstelijnspsycholoog 20 euro eigen bijdrage per gesprek betalen. En dan is er ook nog het eigen risico. De kosten kunnen daardoor in het meest ongunstige geval oplopen tot 300 euro voor vijf gesprekken. En de behandelingen na het vijfde gesprek worden alleen vergoed voor wie aanvullend verzekerd is. Best kostbaar voor wie last heeft van somberheid, overmatige stress of terugkerende angsten.
Oplossingen voor vergoeding
Sommige verzekeraars begrijpen goed dat de behandelingen door een psycholoog veel ernstiger problemen kunnen voorkomen. Daarom vergoeden zij alsnog de verplichte eigen bijdrage die de regering heeft ingesteld. Je moet daarvoor dan wel aanvullend verzekerd zijn.
Voor mensen die werken is er nog een andere oplossing. Omdat het voor een werkgever kostbaar is als een werknemer minder productief is of zich zelfs ziek meldt, zijn werkgevers soms bereid bij te dragen aan de kosten van de behandeling. Een enkele werkgever is zelfs bereid de volledige kosten van de behandeling op zich te nemen. Dat is ook verstandig van ze, want wanneer de werknemer weer lol heeft in leven en werk, komt de inspiratie en werklust op de werkvloer ook weer terug.
De beste manier om dit te regelen is via de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan de werkgever adviseren om psychologische dienstverlening in te schakelen. De bedrijfsarts weet vaak ook welke hulpverlener past bij de klachten van de werknemer. Tenslotte kan deze ook gelijk voor de verwijzingsbrief zorgen.
Komt u er toch niet uit?
Probeer het gerust eens met de werkpsycholoog, dan denk ik vrijblijvend met u mee.
Wouter Vrooland is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker!