Het vakantiegevoel vasthouden

Mentale fitheid

Veel mensen zijn weer terug van vakantie. De meesten van ons keren terug in banen die wat minder lol en ontspanning bieden dan de zonovergoten stranden die we kennen van de afgelopen weken. Niet verwonderlijk dan ook dat de social media vol staan van tips om het vakantie gevoel vast te houden. Toch denk ik daar heel anders over. 

Natuurlijk is er niets zo fijn als vakantie vieren. Maar met foto’s van palmen en stranden en heerlijke Italiaanse luchtjes op je bureau houdt je volgens mij jezelf alleen maar voor de gek. Je benadrukt dus eigenlijk hoe veel minder leuk je werk is dan je vakantie, en bent de realiteit aan het vermijden. Tijdelijk is dat niet erg, maar een werkweek duurt daar simpelweg te lang voor. Door steeds tegen jezelf te zeggen dat je liever ergens anders zat, versterk je het negatieve.

Veel slimmer is om na de vakantie het plezier en de uitdaging in het werk weer op te zoeken. Dat kan je doen door in je werk doelen te stellen die je graag wilt bereiken (dat zijn dus niet perse de doelen die je baas jou stelt). Vind je het lastig om aantrekkelijke doelen te stellen? Praat er dan eens over met een collega, samen kom je vaak tot meer mogelijkheden. En uiteraard is ieder welkom bij de Werkpsycholoog.

Daarnaast kun je je voornemen om je effectiviteit te verhogen door goed voor jezelf te zorgen, bijvoorbeeld door regelmatig echt te pauzeren. Dat is pauzeren met een leuk gesprek, een ontspannen wandeling, gezond eten en in ieder geval even weg van de werkplek. Mijn blog ‘professioneel pauzeren’ legt verder uit hoe je dat kunt doen.

Wouter Vrooland is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker!

Dit artikel delen:

Lees meer: