Leidt zelfvertrouwen tot arrogantie?

In coaching en training merken we zo nu en dan dat er weerstand bestaat tegen mensen die de wereld met veel zelfvertrouwen tegemoet treden. De term arrogantie gaat dan al snel over de tong. Vaak onterecht, omdat zelfvertrouwen en arrogantie erg verschillend zijn.

Verschil zelfvertrouwen en arrogantie
In het woordenboek wordt zelfvertrouwen beschreven als ‘vertrouwen op je eigen mogelijkheden’. Bij arrogantie staat de uitleg: ‘aanmatigende verwaandheid’. Zelfvertrouwen is dus het geloof in jezelf, ten opzichte van de uitdagingen die je te wachten staan. Terwijl arrogantie een overmatige waardering van jezelf is ten opzichte van anderen. Waardering van jezelf ten opzichte van anderen leidt in de meeste gevallen niet tot groei en verbetering binnen (werk)relaties. Wanneer je jezelf bij voorbaat al beter voelt dan de ander is het lastig een goede relatie aan te gaan. Zeker wanneer je in ziet dat je altijd mensen tegen komt die weer beter zijn dan jij.
Zelfvertrouwen en zelfwaardering
Wij zien daarom veel meer mogelijkheden in het realistisch waarderen van jezelf om de kwaliteiten die je hebt. Wanneer je kunt accepteren wat je (nog) niet kunt en kunt waarderen wat je goed beheerst, heb je meer rust om de uitdagingen aan te gaan die bij je passen of die ongevraagd op je pad komen. Die reële blik naar jezelf en naar je kwaliteiten noemen we ook wel zelfwaardering. Zelfwaardering is hiermee de basis van zelfvertrouwen en daarmee in coaching en training ook altijd de basis van begeleiding naar meer zelfvertrouwen.

Een cursus of training zelfvertrouwen is bedoeld voor mensen die meer kunnen dan zij zelf voor mogelijk houden. Voor mensen die van nature erg bescheiden naar zichzelf kijken zonder dat ze in de gaten hebben dat dit hen belemmert om de dingen te doen ze willen doen. Het lukt ons eigenlijk nooit om van zulke mensen arrogante mensen te maken en dat is maar goed ook.

Zelfvertrouwen kun je leren
Zelfvertrouwen begint met zelfwaardering. Je kunt eens overdenken dat je net zo veel waard bent als ieder ander. Iedereen wordt gelijk geboren en prestaties, geluk, rijkdom of schoonheid komen of gaan met de jaren. Deze bepalen niet je waarde, nergens staat immers dat dat de idealen zijn. Iedereen is gelijk en iedereen mag er wezen, jij dus ook, precies zoals je bent.

Zelfvertrouwen kun je stimuleren door dingen te gaan doen die lukken. Een bekend voorbeeld van zo’n activiteit is het opruimen van je sokkenla. Dat kan niet mis gaan en geeft al een klein beetje een prettig gevoel. Daarna pak je wat anders aan en langzamerhand ga je steeds meer dingen doen die lukken, dingen waar je vrolijk van wordt. Wanneer je genoeg dingen doet waar je een goed gevoel van krijgt, omdat ze bij je passen, omdat je er tevreden mee bent, omdat je er trots op bent, ga je je vanzelf zelfverzekerder voelen. Veel succes en veel plezier gewenst!

Dit artikel delen:

Lees meer: