Goede informatie bij stress, stressklachten, overspannenheid en burn-out

Hoe handig zijn gezonde twijfels bij stress of stressklachten?

Momenteel voert verzekeraar A.S.R. een campagne “gezonde twijfels” waarin mensen worden aangemoedigd gezonde twijfels over hun mentale fitheid te bespreken. Mogelijk ligt een burn-out op de loer lijkt de boodschap. Onder mijn vakgenoten wordt er met gemengde gevoelens gereageerd op deze commercial. “Goed dat er aandacht voor is, maar is het niet erg overdreven?” is een veel gehoorde reactie. Ik denk dat de aandacht voor verminderd welbevinden in deze tijd inderdaad heel goed is, maar mensen die twijfelen verdienen vervolgens wel meer informatie dan de suggestie van een zo’n diagnose. Om die reden plaatsen we hieronder allerlei links met informatie waar mensen hun voordeel mee kunnen doen.

Stress en stressklachten nog (lang) geen burn-out of andere stoornis

We weten allemaal wel dat we ons onder stress anders kunnen gedragen. De een wordt emotioneel, een ander prikkelbaar of vergeetachtig, zoals we zien in het filmpje van A.S.R. En als we stress ervaren is het natuurlijk goed om daar bij stil te staan en iets aan te doen. Anderzijds is het goed te weten dat een burn-out niet zo snel ontstaat, dat gebeurt pas bij langdurige stress, je kunt denken aan meerdere maanden van overbelasting en vaak nog veel langer. Je kunt natuurlijk het twijfel testje doen op de website van A.S.R., maar als je meer wilt weten is het zinvoller om een betere test te kiezen daarvoor. Een voorbeeld is de Burn-out Assessment Tool (BAT), die onder andere op onze website staat. Je krijgt daar een beter inzicht in hoe het met je gaat en wat jouw risico-factoren zijn. Ook op de website van Stichting Mind staan betere testjes omtrent stress. Daarnaast is goed te weten dat er naast burn-out ook overspannenheid bestaat, een probleem dat een andere aanpak vergt . Het verschil tussen beide kun je in deze blog lezen.

Veel meer informatie over stress

Dan de informatie over stressklachten. Want zoals gezegd is stress nog lang niet altijd gelijk burn-out. Op de website van stichting Mind staan veel goede informatie folders over stress en burn-out. Maar ook over onderwerpen die hier veel mee te maken hebben, zoals piekeren, nee zeggen, grenzen stellen, slapeloosheid, mindfulness en vele anderen. Ook staan er diverse stresstesten op, zoals stresstest- ontspanning en herstel en stresstest – denkgewoonten. Ook deze kunnen inzicht geven in waar je uitdagingen liggen bij het omgaan met stress.

Na het lezen toch nog zorgen?

Meld je dan bij je huisarts voor een goed gesprek over wat je er aan kunt doen. En heb je een werkgever die jou wil helpen om beter in je vel te gaan zitten of specifieke stressproblemen op te lossen? Dan ben je bij Werkpsycholoog aan het juiste adres. Aanmelden voor een intakegesprek kan op deze pagina. 

Wil je dit met je werkgever bespreken? In onze flyer (downloadbare pdf)  “Aanpak psychische klachten kan veel beter” leggen we uit hoe de investering voor onze hulp zichzelf terugverdient voor je werkgever.

Dit artikel is geschreven door Registerpsycholoog Wouter Vrooland, deskundig op gebied van arbeid, organisatie en gezondheid, initiatiefnemer van Werkpsycholoog Nederland. Heeft u een vraag over dit blog of wilt u hierover in gesprek gaan? Bericht me dan, ik raak er nooit over uitgepraat!

Over Werkpsycholoog Nederland
De missie van Werkpsycholoog is om werken prettig en waardevol te maken iedereen die dat wil. Dat doen we door kennis te delen en door mensen in persoonlijke gesprekken en trainingen inzichten te geven over zichzelf en hun situatie en door te helpen drempels te overwinnen.
Of je nou werkstress hebt, andere psychische klachten of dat je wilt leren effectiever om te gaan met uitdagingen op je werk: je kunt bij ons terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp voor een fijnere manier van werken en leven.

Dit artikel delen:

Lees meer: