Wees geen beer, kom uit je hol!

Vallende blaadjes syndroom

De winterse dagen, het vroeg donker worden, de regen en de kou hebben invloed op onze gemoedsrust. Zelf ben ik heel verwonderd dat ik daar nu ook een beetje last van lijk te hebben. Normaal gesproken heb ik geen last van het “vallende blaadjes syndroom”. Dit past ook helemaal niet bij mij en bij mijn vak. In sommige gevallen kunnen mensen baat hebben bij lichttherapie. Zolang je in beweging blijft is er niks aan de hand, maar dat vergt natuurlijk wel aardig wat zelfdiscipline.

Buiten zit van binnen

De verborgen factor is natuurlijk dat het wat lastiger is dan normaal om naar buiten te gaan. Je kunt veel minder doen buiten en het wordt afgeraden. Naar de winkel wil ik al lang niet meer en lekker wandelen is minder fijn als het guur is. En toch is het nodig! Outdoorwinkel Bever zegt “Niemand is een binnen mens” en “buiten zit van binnen“, in mijn ogen is dit een geniale reclamespot, want zo is het precies. We worden niet depressief van wat minder daglicht, maar we worden wel blij en actiever van beweging, afwisseling van omgeving (vergezichten in plaats van beeldschermen) en van wisseling van temperatuur.

Wees geen beer

winterslaap beerTerugtrekken in de wintermaanden werkt vooral goed voor beren. Want als het buiten donkerder wordt en het eten op raakt, worden zij inactief, lui en depri. Zij kunnen zich dan terugtrekken op een beschutte plek om aan hun winterslaap te beginnen. Mensen kunnen dat niet doen, daarvoor moeten wij te veel. Het is dus belangrijk om ook in de winterse maanden actief te blijven en te zorgen dat ons humeur op peil blijft. Wandelen, fietsen, de omgeving verkennen is vaak lekkerder in het voorjaar, maar ook in de herfst en winter heel nuttig om je humeur, je conditie en je weerbaarheid op peil te houden. Daarnaast kan je ook genieten van de frisse lucht, de mooie natuur en tijdens het buiten zijn je hoofd leegmaken. Natuurmonumenten heeft prachtige wandelingen op de website staan. Zorg ervoor dat je dagelijks een wandeling of fietstocht maakt voor je mentale oppepper. Je merkt dan al vrij snel dat dit een positief effect heeft op je mentale gesteldheid.

Wilt u in contact komen met één van onze bedrijfspsychologen? Klik hier!

Dit artikel delen:

Lees meer: