Zorgen over behandeling psychische klachten door huisarts

De voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Steven van Eijck, maakt zich zorgen over het groeiend aantal patiënten met psychische klachten, terwijl er minder mogelijkheden tot doorverwijzen zijn. “Het aantal mensen met psychische klachten is het laatste half jaar sterk toegenomen, zo constateert 56 procent van de huisartsen.” 

Werkpsycholoog Nederland denkt dat het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met psychische klachten vooral groter is vanwege de verminderde vergoeding voor zorg bij eerstelijnspsychologen en gespecialiseerde GGZ. Mensen wenden zich nu tot de huisarts omdat vergoeding voor zorg door zorgverzekeraars sterk verminderd is. Dit is een zorgelijke trend, omdat huisartsen lang niet altijd over de tijd en mogelijkheden beschikken om alle mensen met psychische klachten van goede zorg te voorzien.

Voor werkgevers kan dit een extra reden zijn om goed te letten op het psychisch welbevinden van de medewerkers. Want collega’s met psychische klachten hebben vaak ook veel meer moeite om goed te functioneren dan anderen. Het is dus in ieders belang dat klachten snel en adequaat worden opgepakt.

Lees hier het hele artikel op de website van LHV: https://lhv.artsennet.nl/Actueel/Nieuws6/Nieuwsartikel/LHVvoorzitter-bezorgd-over-verslechtering-doorverwijsmogelijkheden-ggz.htm

Wouter Vrooland is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker!

 

Dit artikel delen:

Lees meer: