Training “De Oplader” – Ontspannen als een pro (try-out)

Deze blog is een verslag van de try-out van “De Oplader” door Registerpsycholoog Wouter Vrooland, waarin de puntjes op de i worden gezet van het programma. Locatie is Javea, aan de Spaanse Costa Blanca, waar het weer nog uitnodigt om actief en buiten te ontspannen. We verwachten de training in het voorjaar van 2023 voor het eerst aan te kunnen bieden aan deelnemers. Misschien maken we hiermee al wat mensen enthousiast?

De vijfdaagse training “De Oplader” hebben we gemaakt voor mensen die gewend zijn hard te werken en ambitieuze doelen stellen voor hun werk en leven. Voor hen is het essentieel om het rendement van hun inzet te maximaliseren, het beste uit zichzelf te halen. De kunst daarbij is om de inspanning goed te doseren en af te wisselen met voldoende en kwalitatief goede ontspanning. In “De Oplader” leren de deelnemers van uiteenlopende professionals, zoals artsen en psychologen om te ontspannen als een pro.

Uiteraard gaan we het ontspannen ook aan den lijve ondervinden. Het programma bestaat steeds uit een ochtendprogramma waarin de expertise van de professionals wordt gedeeld en een middag en avond programma waarin dat ontspannen direct kan worden uitgevoerd. Deelnemers komen volledig opgeladen terug naar huis, voorzien van de kennis en persoonlijke inzichten om thuis en op het werk ook de optimale balans in te richten.

Misschien fijn om te weten: we hebben de CO2 uitstoot van de reis naar Javea gecompenseerd bij Treesforall, zij doen dat volgens de richtlijnen van MilieuCentraal.

stappentellerDag 1 van “De Oplader”: Inspanning en herstel
Dag 1 is gebaseerd op de expertise van sportarts Kasper Janssen over de kracht van goed herstel na inspanning. Hij legt enthousiast uit hoe ontspanning, rust en pauzes bijdragen aan herstel van lichaam en geest. Want ontspanning draagt enorm bij aan prestaties, hoe gek dat ook klinkt.

Deelnemers aan “De Oplader” kunnen dit aan den lijve ondervinden door een aantal dagen hun inspanning en ontspanning te meten met behulp van een sensor die de hartslag-variabiliteit vastlegt. Hartslagvariabiliteit (HRV) is een steeds bekendere maat voor fitheid, heel geschikt voor het monitoren van stress, inspanning, slaap, herstel en gezondheid. Daarmee maken we inzichtelijk wanneer (dus ook waarvan) je spanning ervaart, wanneer je weer herstelt en wat de beste verhouding is daartussen. Je kunt hiermee heel precies advies krijgen over de beste manier van ontspanning op werk en na werk, inzicht in wat jou spanning oplevert en hoe je daar weer het beste van af kunt komen. Ik weet uit ervaring dat Kasper altijd haarfijn de pijnpunten naar voren haalt en gelukkig ook stapels positieve adviezen heeft om het beter te gaan doen. Heel motiverend! deelnemers krijgen persoonlijk advies hoe ze hun stressniveau kunnen beïnvloeden en hoe het beste nieuwe energie kan opdoen na en zelfs tijdens een drukke werkdag. Hoe het precies werkt kun je teruglezen op onze pagina over de herstelkrachtanalyse.

Tuin Parador JaveaZelf ben ik deze ochtend een flink stuk gaan lopen om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Van het prachtige strand van Javea, omhoog de stad in en weer terug. Mijn horloge geeft aan dat het stressniveau laag is, de body-battery half vol en dat de gewenste 10.000 stappen zijn gezet. Na een klein dutje (powernap of siësta: niet meer dan 20 minuten zou Kasper zeggen), kan ik straks met een volkomen leeg hoofd aan de avond beginnen.
Morgen zal ik langs gaan bij enkele lokale ondernemers, om te bespreken wat ze voor ons programma kunnen betekenen. Op de planning staat onder andere een yoga-school, een massage-opleiding en een luxe hotel (Parador de Javea) met een prachtige tuin en gym.

 

 

stappentellerDag 2: Gezonde en minder gezonde stoffen
Vandaag liet ik me inspireren door de expertise van bedrijfsarts Rashied Bakhtali, waar we al jaren fijn mee samen werken. Rashied is een bevlogen dokter die werknemers en werkgevers adviseert over gezondheid en leefstijl voor mensen die werken, vanwege zijn vak meestal toegespitst op de werksituatie. Ons lijf is een biologische systeem waarin verschillende stoffen ons leven aangenaam maken, door elkaar op ingenieuze te beïnvloeden en af te wisselen. Wij maken daar vaak dankbaar gebruik van, denk maar aan de kop koffie waar vrijwel iedereen de werkdag mee opstart. Bij de lunch nemen we vitaminen, om 4 uur cup a soup (suikers!!!), of red bull (cafeïne en nog meer suikers!) en voor het slapen gaan melatonine of een borreltje.
Wat verder in ons systeem worden we enorm beïnvloed door stoffen als adrenaline, cortisol en endorfinen. Stofjes die je helpen presteren, daar een goed gevoel bij geven, maar ook je slaap kunnen verstoren en je gekluisterd houden aan allerlei verslavende media en zaken op de tablet en telefoon.

Rashied weet gelukkig ook veel te vertellen over gezondere manieren om ons energie- en stressniveau te beïnvloeden. Denk aan kracht van voeding, bewegen op werk, ontspanning met creatieve bezigheden en aan mono-tasken in plaats van het populaire doch energievretende multi-tasken. Al met al 1001 kansen om de werkweek relaxter en minder stressvol in te richten en herstel van inspanningen te optimaliseren. Gegarandeerd een dag die het werkende leven van de deelnemers gaat veranderen.  

 

belang goede slaapDag 3: Goede slaap doet wonderen!

Niks werkt beter voor herstel dan goede slaap. De expertise van vandaag komt van Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid, tevens slaappsycholoog Jackie van de Werff.

Jackie brengt ter sprake dat weinig slapen en slechte slaap een prijs is die we veel te vaak bereid zijn te betalen om van een druk leven te kunnen genieten. Want het werkt natuurlijk precies andersom: door goede slaap kun je van een goed leven genieten!
Ik leerde van Jackie over ondernemer Arianna Huffington, die zichzelf ooit bloedend op de grond van haar kantoor vond; ze was uit slaapgebrek neergestort met haar hoofd op de rand van het bureau. En besloot uit te zoeken hoe haar dit was overkomen. Met het boek “The Sleep Revolution” als resultaat.

Jackie kan goed uitleggen hoe goede slaap er uitziet en hoe je dat kunt bereiken. Het is voor iedereen haalbaar, als je de juiste prioriteiten stelt. En gelukkig gaat het zichzelf daarna belonen, doordat je meer energie opdoet, meer in contact komt met je bewustzijn en betere beslissingen kunt nemen (beter voelt wat je nodig hebt en minder primair reageert).  

 

 

 

strand Javea Arenal Dag 4: Terug naar normaal

In een Spaans dorp met weinig anders om handen dan een beetje bloggen, is het natuurlijk gemakkelijk ontspannen. Als straks de werkweek weer begint zal dat wel anders zijn. Vandaag bereid ik me voor naar de terugkeer naar het echte leven. Ik maakte ooit deze gekke foto om uit te drukken hoe veel we willen, gezond leven, voor anderen zorgen, nieuwe dingen leren en hard werken staan vrijwel dagelijks bij mij op het lijstje.Training Werkpsycholoog balans werk prive
Wat wil ik mee nemen naar de werkweek van wat ik deze week heb opgedaan? Hoe kan ik mijn leven nog relaxter maken en meer voldoening ervaren, nog beter bestand zijn tegen de (en mijn eigen) druk om te presteren, beschikbaar te zijn en mee te doen aan alles wat leuk is?
Deze dag gaat over het inbouwen van balans. Ik weet uit ervaring dat vaste manieren, beter gezegd rituelen, goed helpen om balans te vinden. Rituelen zijn gewoonten die zich regelmatig herhalen, waar je niet over na hoeft te denken, die je leven op positieve wijze beïnvloeden. Klinkt moeilijk of vaag? Nee hoor, het kan gaan om de wandeling rond lunchtijd, de hond uitlaten voor slapen gaan, een ademhalingsoefening op een vast moment, de krant op zondag en alle momenten die je ontspanning kunnen bieden. Uiteraard kunnen die rituelen ook voor werk ontwikkeld worden. Denk aan regelmatige pauzes tussen je bezigheden, beweging na een uur zitten en bewust opzoeken van sociale contacten om een eenzame thuiswerkdag te doorbreken. Veel bekende zaken, maar die werken pas als je ze goed weet te implementeren in je dagelijks leven. Als je eenmaal voelt hoe het werkt, ga je naar meer verlangen en steeds meer van dit soort gezonde gedrag inbouwen.

 

Yoga studie JaveaDag 5: Ontspanning hoeft niet zweverig te zijn
Dat yoga ontspannend werkt weet iedereen, maar om dit dagelijks te gaan doen, dat is weer heel wat anders. Yoga heeft niet zo’n stoer imago en mijn eigen ervaringen met yoga in Nederland hebben dat imago niet bepaald verandert. Met mijn stramme lijf in een wierokerig zaaltje met oudere dames in paarse joggingpakken, slappe groene thee na. Ik werd er niet blij van, maar sliep wel altijd als een os daarna. Het werkte dus geweldig, maar ik bleef een drempel voelen.
Gelukkig hoeft niet iedereen yoga te doen om te ontspannen. Ontspanning kan net zo goed met ademhalingsoefeningen (een paar minuutjes per dag werkt al), of mediteren of bidden of mindfulness oefeningen. Er is voor iedereen wel een manier van ontspannen die past. Wanneer er straks deelnemers zijn gebruiken we deze ochtend voor een kennismaking met al die methodieken. Zonder wierook, dat wel.

 

 

Wil je meer weten over onze training “De Oplader”?
Misschien in het voorjaar of najaar 2023 ook mee naar Spanje om dit te ervaren? Leren ontspannen en ontspannen als een pro? Houd dan ons bedrijfsprofiel op Linkedin in de gaten: we melden ons in het nieuwe jaar zodra we open gaan voor inschrijving.

Over de schrijver van dit blog
Wouter Vrooland is Registerpsycholoog Arbeid & Organisatie, initiatiefnemer van Werkpsycholoog Nederland. Heeft u een vraag over dit blog of wilt u hierover in gesprek gaan? Wij kijken uit naar uw reactie.

Over Werkpsycholoog Nederland
De missie van Werkpsycholoog is om werken prettig en waardevol te maken iedereen die dat wil. Dat doen we door kennis te delen en door mensen in persoonlijke gesprekken en trainingen inzichten te geven over zichzelf en hun situatie en door te helpen drempels te overwinnen.
Of je nou werkstress hebt, andere psychische klachten of dat je wilt leren effectiever om te gaan met uitdagingen op je werk: je kunt bij ons terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp voor een fijnere manier van werken en leven.

Dit artikel delen:

Lees meer: