Werkhervatting na mentale klachten

Succesvol opstarten met werk(en)

Opstarten met werk na een periode van ziekte kan zowel spannend als uitdagend zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn zodat je kunt starten op een manier waar je beter van wordt. Een prettige werkomgeving en taken die passen bij jou en je situatie zijn essentieel voor een succesvolle werkhervatting.

Begin bij het begin

Allereerst is het belangrijk om je manager en collega’s te informeren over je situatie en je wensen met betrekking tot je werkhervatting. Laat hun weten hoe je ontvangen wilt worden, bijvoorbeeld of je wilt dat mensen je met rust laten of juist behoefte hebt aan bedrijvigheid en meeleven met wat er speelt op de werkvloer. Het is goed om duidelijk te communiceren, zodat je collega’s begrijpen hoe ze het beste kunnen omgaan met jouw situatie.
Daarnaast is het van belang om taken en omstandigheden te zoeken die bij jou en je situatie passen. Dit kan betekenen dat je in het begin lichtere taken moet oppakken of een relaxtere werkplek moet hebben. Overleg hierover met je leidinggevende of HR-afdeling en zoek samen naar passende oplossingen. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen bij het vinden van een geschikt takenpakket en werkomgeving. Neem hierbij vooral ok zelf ideeën meet, jij weet natuurlijk zelf wat het beste voor jou werkt.

Opstarten met passende uren

Vaak wordt de misconceptie genomen dat het van belang is volledig te herstellen voor een werkhervatting. Per situatie is het natuurlijk anders, toch is een volledige herstelling vaak niet nodig en kun je beter beginnen met kleine taken en van daaruit verder opbouwen.
Het aantal uur waarmee je begint is afhankelijk van je herstel en situatie. Het is belangrijk om realistisch te zijn en niet te veel hooi op je vork te nemen. Begin bijvoorbeeld met een aantal uur per dag of een aantal dagen in de week en bouw dit langzaam op naarmate je je beter voelt. Het is verstandig om hierover te overleggen met je bedrijfsarts, die deskundig advies kan geven over wat haalbaar is in jouw situatie.

Wat als het toch tegenvalt?

Als het tegenvalt en je merkt dat de werkhervatting toch te zwaar is, is het belangrijk om dit tijdig aan te geven. Bespreek dit met je leidinggevende en kijk samen naar mogelijkheden om het werk aan te passen of een andere taken te zoeken die beter bij je herstel passen. Het is beter om op tijd aan de bel te trekken en terugval te voorkomen.
Als je opnieuw mentale klachten ervaart, is het belangrijk om opnieuw contact op te nemen met je bedrijfsarts en je leidinggevende op de hoogte te stellen. Samen kunnen jullie kijken naar de beste aanpak en eventueel een nieuw traject voor werkhervatting opstellen.

Succesvolle werkhervatting

Het opstarten met werk mentale klachten is een proces dat tijd en geduld vergt. Het is belangrijk om aan te geven wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. Door open te communiceren en samen te werken met je collega’s, leidinggevende en bedrijfsarts kan je werkhervatting soepeler verlopen en werk je toe naar een prettige en gezonde werkomgeving.

Dit blog is geschreven door Jasmina Zulfic, student toegepaste psychologie en Wouter Vrooland, Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid.

Dit artikel delen:

Lees meer: