Werkhervatting na mentale klachten in 4 stappen

Succesvol werk hervatten

Herstel na mentale klachten, zoals een burn-out of depressie, kan een uitdagende tijd zijn. Naarmate je herstelt en stappen zet richting werkhervatting, kan het idee van terugkeren naar werk spannend en overweldigend zijn. Je vraagt je misschien af hoe je dit dan kunt doen en hoe je je grenzen kunt aangeven. In deze blog zal ik je begeleiden door 4 belangrijke stappen om op een gezonde manier weer aan het werk te gaan.

Afspraak maken met bedrijfspsycholoog

Stap 1: leer voelen wat je nodig hebt

Neem de tijd om jezelf te leren kennen en je herstelproces te begrijpen voordat je begint met werken, is het belangrijk om jezelf en je herstelproces te begrijpen. Neem de tijd om te reflecteren op wat je nodig hebt om jezelf te ondersteunen, zowel mentaal als fysiek. Dit kan het identificeren van triggers en energievreters inhouden, manieren van ontspanning vinden zoals mindfulness en therapie omarmen, en strategieën ontwikkelen voor zelfzorg. Door jezelf beter te begrijpen, kun je beter bepalen wat je nodig hebt op de werkvloer.

Stap 2: communiceer wat je nodig hebt

Geef je grenzen aan, een van de belangrijkste aspecten van werkhervatting na een mentale ziekte is het stellen van grenzen. Communiceer openlijk met je leidinggevende en collega’s over je grenzen en behoeften. Dit kan betekenen dat je je werktijden aanpast, afspraken maakt over taken en verantwoordelijkheden, en een ondersteunend netwerk creëert op de werkplek. Wees niet bang om je behoeften duidelijk aan te geven, want het is essentieel voor een succesvolle werkhervatting. Denk er ook over hoe je ontvangen wilt worden.

Stap 3: pas je schema aan

Begin met een aangepast schema. Als je begint met werken na een mentale klachten, kan het overweldigend zijn om gelijk voltijds te werken. Begin daarom met een aangepast schema dat past bij jouw herstel en energieniveau. Dit kan betekenen dat je de eerste paar weken slechts een paar dagen per week werkt of halve dagen werkt. Bouw het langzaam op naarmate je je comfortabeler voelt en meer energie hebt. Geef dit aan bij je leidinggevende en samen kunnen jullie een plan opstellen dat bij jou past.

Stap 4: ontdek je valkuilen

Naast het nemen van de bovengenoemde stappen, zijn er andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een succesvolle werkhervatting te bevorderen. Praat met een professional over je behoeften en aanpassingen op de werkplek, om met zekerheid te achterhalen wat je nodig hebt en waar jouw valkuilen liggen. Zoals flexibele werkuren of een rustige werkruimte. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt en een gezonde levensstijl behoudt. En blijf leuke en ontspannende dingen doen in je eigen tijd, daar krijg je immers energie van. Neem ook regelmatig pauzes tijdens je werkdag om jezelf op te laden.

Succesvolle werkhervatting, samengevat

Werkhervatting na een mentale klachten kan eng lijken, maar met de juiste aanpak kun je een gezonde en succesvolle terugkeer maken op de werkvloer. Neem de tijd om jezelf en je behoeften te begrijpen, communiceer openlijk over je grenzen, begin met een aangepast schema en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Onthoud dat je niet alleen bent en er altijd mensen zijn die bereid zijn om je te ondersteunen. Blijf positief en geef jezelf de tijd om te herstellen en te groeien.

Deze blog is geschreven door Jasmina Zulfic, student toegepaste psychologie en Wouter Vrooland, Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid.

Dit artikel delen:

Lees meer: