Mentale klachten door verandering seizoen
Seizoensgebonden veranderingen, met name tijdens de overgang naar de herfst en winter, kunnen leiden tot een reeks psychologische klachten die van invloed zijn op ons welzijn en onze gemoedstoestand. In de meeste gevallen zijn die mentale klachten van korte duur en leiden die niet tot een diagnose, maar het blijft zeer de moeite waard om te voorkomen dat je een dip ervaart.
Veel voorkomend fenomeen
De meest voorkomende psychologische klachten die gepaard gaan met het veranderende seizoen zijn symptomen zoals aanhoudende gevoelens van neerslachtigheid, verminderde energie, moeite met concentratie en veranderingen in slaappatronen. De verminderde blootstelling aan daglicht tijdens de kortere herfst- en winterdagen kan leiden tot een disbalans in het circadiaans ritme, wat op zijn beurt de productie van hormonen zoals melatonine en serotonine beïnvloedt, die essentieel zijn voor een gezonde gemoedstoestand. In ernstige vorm wordt dit seizoensgebonden affectieve Stoornis (SAD) genoemd.
Gebrek aan zonlicht
Het gebrek aan natuurlijk zonlicht kan ook leiden tot vitamine D-tekorten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lage niveaus van vitamine D in het lichaam geassocieerd worden met een verhoogde kans op stemmingswisselingen, depressie en gevoelens van angst. Het is daarom van cruciaal belang om tijdens de donkere maanden alsnog geregeld naar buiten te gaan op de momenten dat er daglicht is. Velen letten in die tijd op inname van vitamine D, hetzij via voeding of supplementen, om mogelijke tekorten te voorkomen, maar dat is niet onze expertise.
Wat kun je doen?
Om mentale klachten te voorkomen, is het essentieel om zelfzorg prioriteit te geven. Begin met het handhaven van een regelmatig slaapschema en zorg voor voldoende lichtinname gedurende de dag. Blijf actief door regelmatige lichaamsbeweging te integreren en gezonde voeding te handhaven. Zoek sociale steun door contact te houden met vrienden en familie, of overweeg lid te worden van een steungroep. Maak tijd vrij voor ontspanning en plezierige activiteiten. Bovendien kan het zoeken van professionele hulp helpen bij het ontwikkelen van effectieve coping strategieën.
Naast de genoemde zelfzorg zijn er aanvullende stappen die genomen kunnen worden. Het opzetten van een dagelijkse routine kan helpen bij het stabiliseren van stemmingen en het verminderen van gevoelens van desoriëntatie. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kan stress verminderen. Ook het beperken van blootstelling aan negatief nieuws en het vermijden van overmatig alcohol- en cafeïnegebruik kan gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid. Als symptomen aanhouden, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.
Door bewustwording betere zelfzorg
Als we ons bewust zijn van de mogelijke impact van seizoensgebonden veranderingen op onze geestelijke gezondheid, kunnen we proactief stappen ondernemen om ons welzijn te beschermen. Door aandacht te besteden aan onze fysiologische, sociale en emotionele behoeften, kunnen we veerkrachtiger worden in het omgaan met de uitdagingen die het veranderende seizoen met zich meebrengt. En accepteren dat onze stemming net als het weer niet altijd geweldig is, helpt om die mindere tijden wat gemakkelijker door te komen.
Dit blog is geschreven door Jasmina Zulfic, student toegepaste psychologie.