Sturen op de cirkel van invloed

cirkel van invloedSturen op de cirkel van invloed

Neemt uw werknemer teveel hooi op de vork? Loopt de emmer bijna over terwijl dit voor u als werkgever onbegrijpelijk lijkt? Of begrijpt u niet waarom uw werknemer zoveel stress ervaart? Dan bestaat de kans dat uw werknemer binnenkort bij ons voor de deur staat. We leggen u graag uit hoe u deze stress en uitval kunt voorkomen, door te sturen op de cirkel van invloed.

Ieder zijn eigen werk, maar ook betrokken bij de rest
Binnen een organisatie heeft iedereen zijn eigen functie met bijbehorende taken. Betrokkenheid vanuit werknemers is erg belangrijk en wanneer zij een stapje extra willen doen is dit vaak heel fijn. Echter, pas op, dit kan ook teveel worden!

De cirkel van invloed uitgelegd
De Amerikaanse organisatiepsycholoog Stephen Covey heeft een model ontwikkeld dat dit gedrag haarfijn verklaart: de cirkel van invloed en betrokkenheid. Iedere werknemer heeft een eigen cirkel van invloed. Stel dit voor als het beinvloedingsvermogen dat een werknemer heeft, waarin alle verantwoordelijkheden, capaciteiten en mogelijkheden van diegene liggen. Buiten deze cirkel ligt een grotere cirkel; de cirkel van betrokkenheid. Dit is de ruimte waartoe de werknemer zich betrokken voelt en waar zij/hij zich als het ware mee wil ‘bemoeien’.
Wanneer een werknemer zich druk gaat maken over zaken in de cirkel van betrokkenheid, die buiten zijn cirkel van invloed liggen kan dit leiden tot frustratie, woede, stress en zelfs het gevoel van ziek zijn. Hij kan die zaken immers niet veranderen.

Tips voor u als werkgever om dit op te lossen:

  • Maak uw werknemer proactief. Door het geven van meer bevoegdheden aan uw werknemer kunt u de cirkel van invloed vergroten. Hierdoor kunnen zij zelf verder reiken en zich inspannen voor zaken waar zij ook echt iets aan kunnen doen. Doe dit alleen wanneer dit in het vermogen ligt van de werknemer en diegene hier zelf ook achter staat.
  • Voorkom dat werknemers te ver in de cirkel van betrokkenheid moeten treden. Pak als werkgever actief problemen binnen het bedrijf aan en laat geen zaken open liggen. Wanneer alles is ondergebracht binnen iemand zijn bevoegdheden, hoeft een werknemer niet buiten zijn cirkel van invloed te treden om zich druk te maken over de zaak daarbuiten. Hiervoor kan dan diegene aangesproken worden die hier wel verantwoordelijk voor is. Want als het goed is valt tenslotte alles bij iemand binnen de cirkel.
  • Voor een werknemer betekent dit niet dat zij/hij nooit meer buiten de cirkel van invloed hoeft te treden. Betrokkenheid is belangrijk, maar dit mag alleen niet leiden tot piekeren of stress. Het is belangrijk dat zij aangeven wanneer er zaken open liggen in de cirkel van betrokkenheid, zodat dit probleem tijdig door anderen kan worden aangepakt.

Bram Veldman studeert geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij draagt bij aan onze dienstverlening door ingewikkelde medische en psychologische processen, zoals stress, simpel uit te leggen, zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen. Blijf op de hoogte en volg @Werkpsycholoog op Twitter voor tips om uw werk leuker en gemakkelijker te maken!

Dit artikel delen:

Lees meer: