Sociale media, oplader of energielek?

In een wereld waarin we constant verbonden zijn, lijken sociale media soms onze enige ontsnapping te zijn. TikTok, Instagram, Facebook – ze beloven ons ontspanning, entertainment en verbinding. TikTok en Instagram zijn twee van de populairste platforms op dit moment. TikTok staat bekend om zijn eindeloze stroom aan korte, verslavende video’s. Het scrollen door deze eindeloze feed kan aanvoelen als een vorm van ontspanning, maar wat doet het eigenlijk met je brein?

Onderzoek toont negatieve invloed aan

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het overmatig gebruik van sociale media, waaronder platforms zoals TikTok en Instagram, een negatieve invloed kunnen hebben op onze mentale gezondheid. Laten we eens kijken naar het platform TikTok. Deze app staat bekend om zijn verslavende karakter, waarbij gebruikers eindeloos door korte video’s kunnen scrollen die variëren van grappig tot informatief tot schokkend. Het constante switchen van de ene video naar de andere geeft een gevoel van opwinding. Het gevoel van opwinding door de snelle schakeling tussen video’s en de constante beloning van nieuwe content geven het verslavende effect van sociale media.

Maar tegelijkertijd kan het leiden tot over stimulatie van onze hersenen, wat weer kan leiden tot verminderde concentratie, slaapproblemen en een verhoogd gevoel van angst en stress. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania wees uit dat het gebruik van sociale media, met name platforms als Instagram en Snapchat, geassocieerd werden met een hoger risico op depressie en eenzaamheid bij jongeren. De constante blootstelling aan perfect samengestelde foto’s en levensverhalen van anderen kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, in adequaatheid en sociale vergelijking, wat schadelijk kan zijn voor onze mentale gezondheid op de lange termijn.

Jezelf beschermen tegen sociale media?

Dus, wat kunnen we doen om ons welzijn te beschermen te midden van deze digitale turbulentie? Het antwoord ligt misschien niet in volledige onthouding van sociale media, maar eerder in het vinden van een gezonde balans en het bewust kiezen van alternatieven die onze geestelijke gezondheid ten goede komen.

Opladen zonder prikkels

Het opladen van jezelf zonder de constante prikkels van sociale media kan wonderen doen voor je mentale en emotionele gezondheid. Het stelt je in staat om te reflecteren, te ontspannen en in contact te komen met jezelf en de wereld om je heen. De vraag is dan nog wel hoe je dat doet.

Eén van de meest effectieve manieren om op te laden zonder onze smartphones is door tijd door te brengen in de natuur. Talloze studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in groene ruimtes, zoals parken, bossen en stranden, een scala aan voordelen heeft voor onze mentale gezondheid. Van stressvermindering tot verbeterde stemming en concentratie, de natuur biedt een helende kracht die niet te evenaren is door digitale afleidingen.

Daarnaast kan het beoefenen van mindfulness en meditatie een effectieve manier zijn om te ontsnappen aan de constante stroom van digitale prikkels en in plaats daarvan verbinding te maken met ons innerlijke zelf. Door regelmatig te mediteren kunnen we onze geest tot rust brengen, onze aandacht richten op het huidige moment en een gevoel van innerlijke rust en kalmte cultiveren.

Bewuste keuze voor gezond opladen

Laten we dus, in plaats van ons over te geven aan de verleiding van eindeloos scrollen op sociale media, een bewuste keuze maken om onze geestelijke gezondheid te beschermen en te versterken. Leg die telefoon en jezelf eens aan de oplader, door je wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te gaan. Geef jezelf en je brein de kans om op te laden, los te koppelen van de digitale wereld en te genieten van de rust en sereniteit die de echte wereld te bieden heeft. Je zult je wellicht verbazen hoe fijn dat is.

Ga de natuur in

Deze blog is geschreven door Jasmina Zulfic, student toegepaste psychologie en Wouter Vrooland, Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid.

Dit artikel delen:

Lees meer: