Psychische klachten, hoe te herkennen?

Werkpsycholoog Pascal de WijngaertHet lastige bij het herkennen van psychische klachten is dat deze aan de buitenkant niet direct zichtbaar zijn. Dit maakt het direct anders dan bijvoorbeeld een gebroken been. Waarbij het gips duidelijk toont wat er aan de hand is en we vanzelfsprekend weten wat iemand zijn beperkingen en  mogelijkheden zijn. Je herkent dan direct de klachten als je het ziektebeeld ziet, terwijl de beelden en beperkingen van psychische klachten lastiger te herkennen zijn.

Toch zijn er in het gedrag van werknemers met psychische klachten vrijwel altijd symptomen waaraan de aanwezigheid van psychische klachten herkend kan worden. Dergelijke symptomen zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, moeite met concentreren en moeite met het geheugen, slecht slapen, geestelijke afwezigheid (piekeren) en vermijden van contact en uitdagingen.

Als collega of leidinggevende kun je een werknemer met psychische klachten helpen door bespreekbaar te maken wat je hebt opgemerkt. Zie je bijvoorbeeld dat een collega vermoeid is, merk je dat er fouten worden gemaakt of heb je de laatste tijd vaker dan gebruikelijk een discussie over de werkzaamheden met een medewerker? Vaak ligt het probleem niet in die specifieke gevallen, maar juist meer aan de psychische kant. Een goed gesprek over hoe het gaat kan een ander net dat zetje in de rug geven om de problemen aan te gaan pakken. Let daarbij wel op dat vermoeidheid of gepieker lang niet altijd een symptoom is van psychische klachten. Soms zijn het ook gewoon dingen van alledag die even tegen zitten. Maar ook dan kan een ‘ hoe gaat het met je’ soms erg welkom zijn voor een beter verloop van de dag.

Pascal de Wijngaert is Werkpsycholoog in de regio Enschede. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker![button color=”blue” size=”large” gradient1=”#76b5db” gradient2=” #76b5db” link=”https://www.werkpsycholoog.com/contact/” target=””]Een vraag stellen? Mail de Werkpsycholoog in jouw regio!
[/button]