Positieve gedachtepatronen: van uitdaging naar voldoening

Wanneer we kampen met tegenslag of tegenwerking is het niet altijd gemakkelijk om positief en vol vertrouwen te blijven. We legden al uit hoe dat werkt in het artikel over negatieve gedachtepatronen. Hieronder leggen we uit hoe je een positieve spiraal van gedachten, waarin voldoening en vertrouwen centraal staan, kunt bereiken.Positieve Spiraal

In de positieve spiraal komen en blijven

Het onderhouden van een positieve spiraal begint met het cultiveren van een positieve mindset en het stellen van haalbare doelen. Om in de positieve spiraal te blijven, is zelfkennis van groot belang. Dit houdt in dat je je bewust bent van je sterke punten, passies en doelen. Werk daarmee aan het ontwikkelen van een optimistische kijk op jezelf en op het leven en zoek naar manieren om jezelf te blijven uitdagen en verbeteren. Reflecteer op je prestaties, hoe klein ook, en erken wat je hebt geleerd. Oefen dankbaarheid voor de positieve aspecten van je leven, hoe eenvoudig ze ook mogen zijn. Het reflecteren op de positieve aspecten uit je leven zorgt ervoor dat je je door blijft ontwikkelen. Ook wordt de persoonlijke groei positief beïnvloed.

 

Uitgerust wakker worden: een fundament voor positiviteit

Een goede nachtrust vormt de basis voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Prioriteit geven aan een regelmatig slaappatroon en voldoende rust draagt bij aan het verminderen van stress en bevordert een positieve mindset. Een uitgerust begin van de dag legt het fundament voor een positieve spiraal.

 

Weten wat je wilt: richting geven aan positieve groei

Een cruciale stap in de richting van positieve groei is het kennen van je doelen en ambities. Zonder duidelijke richting is het lastig beoordelen of je de juiste stappen zet. Neem de tijd om je passies en waarden te identificeren en stel concrete doelen die aansluiten bij je visie voor de toekomst.

Positieve Spiraal 2

‘Ik heb er zin in mindset’: positiviteit activeren

Positieve energie begint met een ‘ik heb er zin in’ mindset. Focus op wat goed gaat en wat je kunt bereiken in plaats van op hindernissen. Dit betekent niet dat tegenslagen worden genegeerd, maar eerder dat ze worden gezien als kansen voor groei en leren.

Aan de gang gaan en resultaten boeken: actie als drijvende kracht

Een positieve spiraal wordt gevoed door actie. Zet concrete stappen om je doelen te bereiken en wacht niet af. Door actief te werken aan je doelen, bouw je momentum op en versterk je het gevoel van eigenwaarde.

Tevreden de dag afsluiten: reflectie en dankbaarheid

Het sluiten van de dag met tevredenheid en dankbaarheid is essentieel voor het behoud van een positieve spiraal. Reflecteer op je prestaties, hoe klein ook, en erken wat je hebt geleerd. Oefen dankbaarheid voor de positieve aspecten van je leven, hoe eenvoudig ze ook mogen zijn.

Conclusie: een positieve spiraal als levenswijze

Het onderhouden van een positieve spiraal vergt tijd, toewijding en zelfreflectie. Door bewust te werken aan het doorbreken van negatieve patronen, het stellen van doelen, actie te ondernemen en dankbaarheid te cultiveren, kunnen we een positieve spiraal creëren en behouden. Het is meer dan een levenswijze; het is de sleutel tot een vervuld en positief leven.

Deze blog is geschreven door Jasmina Zulfic, student toegepaste psychologie en
Wouter Vrooland, Registerpsycholoog Arbeid & Gezondheid.

 

 

Dit artikel delen:

Lees meer: