Neem de regie over je leven in de coronatijd

Corona, Mentale fitheid

Dirigeer je leven weer zelf

Het is crisis management, al bijna twee jaar en het lijkt nog even te gaan duren. Gelukkig zijn we met zijn allen behoorlijk slim en hebben we allerlei manieren gevonden om er wat van te maken. Het lukte de meeste mensen om het draaglijk te houden, de knelpunten die thuis werken, thuis onderwijs, afstand houden en beperkte bewegingsvrijheid met zich meebrachten op te lossen. Inmiddels lijkt het er op dat we ons langer zullen moeten aanpassen, nog een paar maanden en sommigen denken al aan langere termijnen. Dat vraagt om een structurele aanpak: van ‘uitzitten’ naar weer echt leven.

Echt leven betekent De regie nemen!

Echt leven voel je vooral als je de regie kunt nemen over hoe jouw leven er uit ziet. Autonomie noemen we dat in de psychologie, een bewezen effectieve factor als het gaat om plezier en voldoening in werk en leven. Het is dus tijd voor structurele aanpassingen die je zelf bedenkt, omdat niemand graag blijft zitten met wat een ander voor je bedacht of overgelaten heeft.  Dat is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan en daarom staan hieronder wat richtlijnen. Waarschijnlijk staat er voor ieder wel iets bij dat motiveert om de regie in handen te nemen.

Maak plannen

Door plannen te maken voor de komende maanden of de rest van het jaar creëer je hoop en een helder doel. Dat helpt om positief te blijven en het piekeren over wat te doen te verminderen.

 1. Doe het samen #samensterk
  Door samen plannen te maken, kun je elkaar steunen bij het bereiken ervan en het volhouden van de inspanning. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken met je collega’s over hoe je gaat werken de komende tijd, hoe je met je afdeling het best kunt blijven bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. En wat je wilt verwachten van elkaar. Zorg ervoor dat ieder kan aangeven wat hij/zij nodig heeft om lekker bezig te blijven. Voor de één is dat vooral afstemming en contact, voor een ander kunnen dat hele andere dingen zijn.
 2. Doe het thuis 
  Samen afspraken maken doe je zeker ook thuis. Het helpt enorm als ieder aangeeft wat hij/zij nodig heeft om lekker te kunnen werken en leven. Dagelijks opnieuw onderhandelen over wie wat doet en wie wanneer kan ontspannen, is vermoeiend. Dus maak een week schema, gun elkaar vaste momenten in de week voor rust en ontspanning, dat werkt veel gemakkelijker. Moedig elkaar zelfs aan om goed te ontspannen en dingen te doen die prettig voelen. Zorg voor elkaar, want “Samen sta je sterk” is niet voor niets al eeuwen een gezegde.
 3. Plan ontspanning
  Om fit te blijven is dagelijkse ontspanning nodig. Daarmee bedoel ik niet lusteloos op de bank hangen, maar jezelf echt kracht geven met een ademhalingsoefening,  een ontspanningsoefening, yoga of een hobby waar je mentale energie van krijgt.
 4. Verdeel wat schaars is
  Is er maar een goede werkplek thuis, verdeel die dan over de dagen of dagdelen. Is er thuis maar weinig rust omdat er veel mensen in huis zijn, gun elkaar dan om de beurt een plek en moment van rust. Zo’n plek is vrij van prikkels en vrij van taken en verder ingedeeld zoals ieder dat voor zichzelf wenst. De een wandelt, de ander mediteert en weer een ander houdt het bij Netflix. Voorkom hiermee dat de minst assertieve persoon in huis niet aan ontspanning toekomt.
 5. Maak scenario’s
  Blijf je nou toch te veel piekeren naar je zin? Maak daar dan iets positiefs van! Je kunt er bijvoorbeeld voor gaan zitten en alle gedachten één voor één uitschrijven en ordenen. Zo maak je van je zorgen het pessimistische scenario. Je zult zien dat het (veel) minder zwart is dan je denkt; het perspectief is vast onprettig, maar je kunt er ook wel weer een mouw aan passen. Bedenk ook alvast wat je zou kunnen doen om de tegenslagen het hoofd te bieden. Bedenk wie je zouden kunnen helpen. Bedenk welke alternatieven er zijn als iets niet lukt. Vergeet niet om ook het neutrale en het optimistische scenario uit te werken, want ook die behoren tot de mogelijke uitkomsten van de huidige periode.

Wilt u in contact komen met één van onze bedrijfspsychologen? Klik hier!

Dit artikel delen:

Lees meer: