Mindfulness meerwaarde of modeverschijnsel?

Mindfulness modeverschijnsel

Mindfulness als tovermiddel tegen stress, het internet staat er vol van. Wij vroegen ons sinds de opkomst 10 jaar geleden af of het een nieuw effectief middel zou blijken, nieuwe wijn in oude zakken of een overwaaiend modeverschijnsel.

Mindfulness meerwaarde

werkpsycholoog-mindfulness

Bij Werkpsycholoog gebruiken we hoofdzakelijk wetenschappelijk bewezen methoden (‘evidence based’ heet dat in ons werk), zoals vormen van cognitieve gedragstherapie als Rationeel Emotieve Therapie (RET) en Acceptance en Commitment Therapy (ACT). Hypes laten we liever links liggen, we worden immers graag afgerekend op het rendement van wat we doen.

Mindfullness was jarenlang een twijfelgeval voor ons. Dat ontspanning de mentale fitheid bevordert is evident, allerlei andere vormen van ontspanning (ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie) bewezen dat al. Maar dat ‘leven in het nu’ en ‘met aandacht dingen doen’ het welbevinden en mentale fitheid bevordert is relatief nieuw. Inmiddels blijkt ook daarvan het positieve effect bewezen, getuige de vele onderzoeken zoals bijvoorbeeld beschreven op Wikipedia.

In de praktijk blijkt Mindfulness een uitstekend middel om mensen te laten ervaren hoe veel rustiger het kan zijn in de hersenpan, wanneer we eens niet 7 dingen tegelijk doen en ons niet onderdompelen in prikkels. Dat dat niet alleen voor de effectiviteit van ons werk, maar ook voor de ervaren kwaliteit van leven en de algehele mentale fitheid bevorderlijk blijkt is voor aanleiding om Mindfulness te integreren in onze dienstverlening.

Training Mindfulness door Marleen Laroy

Om te beginnen bieden we onze klanten de wetenschappelijk getoetste Mindfulness Based trainingen (MBSR/MBCT) van Marleen Laroy aan, onder de titel Mindful@Work. In deze training leer je “Bewust aanwezig zijn in het hier en nu zonder oordelen”. Door je aandacht meer te richten op het hier en nu, leer je rustiger te kijken naar situaties en die beter op waarde te schatten. Je voelt je daardoor beter, je kunt betere keuzes maken en je voelt je veel rustiger.

Meer mindfulness op komst

De komende tijd zullen we aspecten van Mindfulness vaker in ons aanbod van diensten gaan integreren. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte.

Dit artikel delen:

Lees meer: