Als werknemer wil jij waarschijnlijk een positieve indruk maken op je werkgever. Je wilt goed presteren, van waarde zijn, en laten zien wat je in huis hebt. Vragen om hulp als je merkt dat je werkdruk te hoog is of als je veel stress ervaart, kan daarom lastig zijn.Herken je dit? Lees dan hieronder de drie redenen waarom je dit soort problemen juist wél zou moeten aankaarten bij je werkgever.
-
- Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de situatie wordt voor jezelf.
Het is heel belangrijk om bij stress tijdig aan de bel te trekken! Het hebben van stress voor korte duur is in principe geen probleem, en kan zelfs nuttig zijn. Maar jouw lichaam moet hierna dan wel weer de tijd krijgen om te herstellen. Chronische stress put je namelijk uit en levert fysieke en mentale klachten op. Hoe langer deze chronische stress aanhoudt, hoe ernstiger je klachten zullen worden en hoe langer het zal duren voordat je weer volledig bent hersteld.
Door tijdig aan te kaarten bij je werkgever of leidinggevende dat je stress ervaart, kun je gaan verkennen wat er aan te doen is. Samen met hem of haar kun je bijvoorbeeld bekijken wat er op het werk gedaan kan worden om jouw werkdruk te verlagen. Heb je het gevoel meer hulp nodig te hebben? Dan kan jouw werkgever of leidinggevende je ook doorverwijzen naar een professional zoals de bedrijfsarts of een Arbeids- & Organisatiepsycholoog.
- Hoe langer je wacht, hoe vervelender de situatie wordt voor je werkgever.
Op tijd aangeven dat je stress ervaart is niet alleen voor jezelf voordelig, maar ook voor je werkgever. Die heeft er namelijk niets aan als jij eindigt met een burn-out. Hoe eerder jij aangeeft last van stress te hebben, hoe minder zorgen en kosten voor je werkgever. Het is in ieders belang om ernstige stressklachten en uitval met lang herstel te voorkomen.
- Hulp vragen is geen falen.
Je bent absoluut niet de enige die stress ervaart! Ongeveer één op de zes werknemers kampt met burn-out klachten. Desondanks, schamen veel mensen zich als ze de druk op het werk niet aankunnen, en geven het daarom ook niet aan als ze veel stress hebben. Maar als je het niet aangeeft, verandert er ook niets. Schroom dus niet om hulp te vragen. Zo help je jezelf en je werkgever en bovendien verlaag je de drempel voor anderen die misschien wel hetzelfde ervaren als jij!
Wil je dit met je werkgever bespreken? In onze flyer (downloadbare pdf) “Aanpak psychische klachten kan veel beter” leggen we uit hoe de investering voor onze hulp zichzelf terugverdient voor je werkgever.
Myrthe Groeneweg is Arbeids- & Organisatiepsycholoog in opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Zij maakt psychologische kennis beschikbaar voor onze klanten en relaties, zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen. Blijf op de hoogte en volg Werkpsycholoog op LinkedIn voor tips om jouw werk leuker en gemakkelijker te maken!