Iedereen eigen baas

Dit gaat niet over ondernemerschap of eigen baas van een onderneming zijn. Dit gaat over doen wat je wilt en dat kan vaak ook uitstekend in een baan in loondienst. De bedoeling van doen wat je wilt, is gelukkig te worden van wat je doet. Dat wil toch iedereen?

Doen wat je wilt
Velen leven hun werk van uur tot uur, van vergadering tot vergadering. En worden ondertussen voortdurend gestoord door email, telefoon en mensen die nu direct iets van je willen. Aan de dingen die je het liefst zou doen, kom je daarom veel te weinig toe. En dat motiveert natuurlijk niet. Je aandacht is bij het managen van wat op je af komt en bij het voldoen aan verwachtingen van anderen. Je verliest zo het contact met je ‘binnenkant’ (met je gevoel) en dat maakt dat je niet handelt vanuit ‘wat jij werkelijk te doen hebt en toe te voegen hebt’. De consequentie is uiteindelijk dat je niet meer voelt wat een gelukkig gevoel geeft en wat niet. Maar is dat echt nodig? Hebben jouw baas en collega’s echt besloten dat jij zo de dag door moet?

Werkpsycholoog is specialist op het gebied van mentale fitheidWaar moet jouw aandacht dan zijn?
Waar jij je aandacht aan besteedt kun je best zelf kiezen. Vraag je af welke resultaten jij zelf graag zou willen bereiken. Doe je genoeg dingen die je gemakkelijk kunt, die je energie geven en waar je blij van wordt? En werk je ook op de manier die volgens jou past bij jouw functie en bij jouw organisatie? En werk je wel aan dingen die jij belangrijk vindt in het leven?

Laat je niet afleiden
Heb je eenmaal vastgesteld wat je focus zou kunnen zijn, doe het dan gewoon. Al is het maar voor een deel van de week of voor een deel van elke dag. En laat je daarbij niet afleiden door de waan van de dag. Plan jouw eigen taken in en laat niks daar tussen komen. Je zult zien dat je resultaat gaat boeken, omdat je werkt zoals het beste bij jou past en voor resultaten waar jij zelf helemaal achter staat.
En het enthousiasme dat je uitstraalt en de trots als het lukt zullen aanstekelijk zijn voor anderen, waardoor de waardering voor jouw werk toeneemt. Zo start je als manager van je eigen agenda en promoveer je vanzelf naar regisseur van je werkomgeving en baas van je eigen motivatie en humeur.

Klinkt het moeilijk?
Het is een kwestie van durven. Bevlogen mensen krijgen alles voor elkaar. En voor wie toch nog wat praktische tips kan gebruiken bij het verwezenlijken hiervan is er gelukkig Werkpsycholoog.

Wouter Vrooland is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker!

Een vraag stellen? Mail de Werkpsycholoog in jouw regio!

Dit artikel delen:

Lees meer: