Flexwerk, gezond of niet?

Het viel mij op dat er de laatste maanden veel onderzoeken werden gepresenteerd over het effect van flexibel werken. Het zou gezond of juist ongezond zijn, kans op ongelukken vergroten, motivatie verbeteren of ontspannen in de weg staan. De werkelijkheid is zoals vaak complex en niet in een paar woorden te vatten.

Toch zijn er ook wel factoren die voor iedereen gelden. De mogelijkheid om de werkzaamheden en de werktijden te regelen zoals het beste past bij de individuele situatie is voor iedereen fijn. Het bevordert het gevoel van controle en daarmee het welbevinden. Dit heeft een positief effect op de motivatie, de productiviteit en op de stressbestendigheid. En wat ook voor ieder geldt is dat continue bereikbaarheid en vraag om beschikbaarheid verhoogde alertheid en spanning met zich meebrengt. Dat maakt dat mensen minder snel ontspannen en eerder vermoeid of ‘overspannen’ raken. In dergelijke situaties kunnen gezondheidsklachten en ongelukken ontstaan.

De conclusie moet waarschijnlijk zijn dat flexibiliteit die gegeven wordt vaak positief werkt en dat opgelegde flexibiliteit contraproductief werkt. Doe er je voordeel mee!

Wouter Vrooland is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij hem en zijn collega Werkpsychologen kun je terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor de beste tips en maak jouw werk leuker en gemakkelijker!

Een vraag stellen? Mail de Werkpsycholoog in jouw regio!

Dit artikel delen:

Lees meer: