Een psycholoog gaat op vakantie(stress)


Werkpsycholoog Iris ElbertseOpmerkelijk. Hoe komt het toch dat ik altijd als ik op vakantie ga -ineens- alles dat ik lange tijd voor me uitschoof aan dingen op mijn to-do-lijstje, af wil hebben? Normaal gesproken heb ik er geen enkele moeite mee om dingen uit te stellen. Geen enkele moeite. Sterker nog, het is één van mijn kernkwaliteiten!

En dan ineens komt het besef dat ik op vakantie ga en mijn koffer moet pakken. Dat besef alleen al bezorgt me stress. En dan worden al die dingen die ik eigenlijk wel zou moeten doen ineens héél belangrijk! Wel effectief dus om op vakantie te gaan 😉

Mijn verjaardag op Ibiza

Volgende week is het zover: mijn 40e verjaardag vieren op Ibiza, met al mijn lieve vrienden, een week lang, heerlijk! En ook nu bevloog de stress me plotseling. De spanning is hetzelfde, mijn reactie gelukkig tegengesteld. In plaats van me verliezen in haasten en dingen doen, kan ik heerlijk ontspannen op mijn gemak mijn koffer pakken, laatste dingen regelen (die écht moeten gebeuren) en de rest laten voor wat het is. Dat komt over een week wel weer.

Zo begint ontspanning

Het omslagpunt in reactie kwam toen ik, balend van het opgejaagde gevoel, besloot even stil te staan bij mezelf. Zo kon ik voelen wat er écht aan de hand was. Het was geen stress over een to-do-lijst, geen angst voor de naderende 40, zelfs geen schuldgevoel over een super de luxe verjaardagsfeest maar gewoon leuke zin-in-vakantie-spanning. Een gevoel waar ik me helemaal niet druk om hoef te maken en helemaal niet nodig om daardoor gehaast op vakantie te gaan.

Het nut van stil staan bij jezelf

Door stil te staan kon ik pas goed voelen, door goed te voelen kon ik de negatieve impulsen onderscheiden van wat er echt aan de hand was. Een tip voor iedereen die op vakantie gaat, maar eigenlijk voor iedereen die wel eens spanning ervaart.

Iris Elbertse is Werkpsycholoog in de regio Utrecht. Bij Iris en haar collega Werkpsychologen kunt u terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp bij vraagstukken op het gebied van functioneren, werkstress en loopbaan. Volg @WerkpsychNL op Twitter voor tips om ook uw werk leuker en gemakkelijker te maken!

Dit artikel delen:

Lees meer: