Preventieve (stress) coaching voor laagdrempelige, mentale zorg

Preventieve (stress) coaching voor laagdrempelige, mentale zorg

Preventieve stress coaching

Met onze preventieve (stress) coaching bieden we bij Werkpsycholoog praktische adviezen en motivatie, waarmee medewerkers leren gemakkelijker om te gaan met de uitdagingen in werk en leven.

Die gesprekken gaan bijvoorbeeld over het voeren van regie over het eigen leven, waardoor leven leuker wordt en soepeler kan lopen, over balans houden en over goede slaap en over effectieve manieren van ontspanning. Meestal is een serie van 3 of 5 gesprekken al genoeg voor medewerkers om weer in hun kracht te gaan staan.

Typische problemen die we bespreken:

 • Lusteloosheid
 • Stress en spanning
 • Onzekerheid en gepieker
 • Lichte somberheid
 • Lichte angstklachten
Hoe stress voorkomen

Evaringen van de afgelopen twee jaar

De afgelopen twee jaar kregen we steeds meer vraag naar begeleiding bij stress, naar aanleiding van de vele, soms ingrijpende veranderingen die corona en de maatregelen met zich meebrachten. Zo hebben wij ons met een team in sneltreinvaart verdiept in zaken als bijvoorbeeld thuiswerken, de impact van verminderd contact met naasten en collega’s, de impact van online-vergaderen, de impact van verminderde autonomie (dealen met beperkingen) en omgaan met dreigende ziekte (vooral in de zorg sterk aanwezig).

We kunnen inmiddels wel zeggen dat we in de corona specifieke stress coaching behoorlijk goed zijn geworden. We begrijpen wat er leeft bij de mensen en kunnen goed adviseren over wat men kan doen om het hoofd helder en vrolijk te houden. Bij verschillende klanten hebben wij informatie aangeleverd die zij kunnen gebruiken voor hun intranet en nieuwsbrieven, om medewerkers hierover te informeren en om hen te laten weten wat ze van ons kunnen verwachten.

Veel van onze kennis komt uit de positieve psychologie, een stroming waarin gezondheid promoten centraal staat (in plaats van klachten begrijpen), dat het beste past in deze situatie.

Het resultaat

Ervaring leert dat werknemers na 3 tot 5 gesprekken het merendeel van de problematiek hebben opgelost. Ze zijn met handvatten en concrete tips aan de slag gegaan en hebben zichzelf weten op te peppen. Incidenteel moeten we doorverwijzen naar reguliere (meer uitgebreidere trajecten), waarbij we ook werkgever en bedrijfsarts informeren over wat er speelt. In zo’n geval volgt een offerte voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan.

Werkwijze

Gesprekken vinden plaats in de digitale spreekkamer (beveiligde video-verbinding), of live in onze ruime spreekkamers (op diverse locaties door Nederland).

Over de klachten of situatie van werknemers doen we geen verslaglegging richting de werkgever. De werkgever kan incidenteel wel meedoen in het gesprek, indien werknemer dat toestaat.

Aanmelden voor deze stress coaching kan via de leidinggevende, HR of medewerker zelf. Stuur ons een e-mail naar office@werkpsycholoog.nl met naam, telefoon en e-mail van degene die de coaching wil ontvangen en wij regelen de rest. Met nieuwe klanten stemmen we vooraf uiteraard wel af wat men er van verwacht en wat de wensen zijn.

Kenmerken van de preventieve (stress)coaching:

 • Geschikt voor milde mentale problemen, zoals stress, uitputting, onzekerheid en andere milde klachten (niet voor mensen die uitgevallen zijn wegens psychische klachten).
 • Zeer concrete begeleiding, met tips en mogelijkheden voor werknemers.
 • Begeleiding in maximaal 3 of maximaal 5 gesprekken (werkgever kan budget bepalen).
 • Wij werken met zeer ervaren arbeidspsychologen, met minimaal 15 jaar ervaring.
 • Contact met de medewerker binnen 48 uur na aanmelding. Het eerste gesprek is binnen 2 weken, maar meestal zelfs al binnen een week.
 • Doorlooptijd is maximaal 3 maanden, maar meestal korter.
 • Doorverwijzing bij ontdekking ernstiger problematiek.
 • Kosten per gesprek conform onze prijslijst.