Burn-out, hoe te herstellen?

Werkpsycholoog helpt werkenemrs met een burn-outHerstellen van een burn-out is niet eenvoudig. Je moet aan meerdere gebieden werken om een blijvend effect te bereiken. Het gaat om lichamelijk herstel, emotioneel herstel en verbetering van de match tussen jou en de uitdagingen in je omgeving.

Hoe te herstellen van burn-out

Voorbeelden van activiteiten die bijdragen aan herstel zijn: sporten en alle andere soorten van bewegen, ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, lezen, puzzelen, goed slapen en alle soorten creatieve activiteiten. Bij extraverte mensen kan het opzoeken van andere mensen ook ontspannend werken. Neem gerust 3 of meer weken de tijd voor lichamelijk herstel en blijf deze activiteiten doen terwijl je verder herstelt. Houdt er tenslotte rekening mee dat je energieniveau erg zal wisselen. Let er daarbij op dat je ook niet te veel doet op de dagen dat je wel weer goed voelt. Want lichamelijk herstel ontstaat dus wanneer je energie overhoudt!

Suggesties voor herstel van de energiebalans

Uitputting is de kern van de klachten bij een burn-out. Herstel van de energiebalans en maken van een inhaalslag is daarom cruciaal. Suggesties daarvoor lees je in lees je in onze Flyer Energiebalans.

Emotioneel herstel ook essentieel

Wanneer je lichamelijk weer wat opgeknapt bent, kun je gaan beginnen met emotioneel herstel. Gedurende de periode van stress heb je onvermijdelijk negatieve ervaringen opgedaan, omdat zaken niet gelopen zijn zoals je wilde. Vaak verminderen hierdoor het zelfvertrouwen, het gevoel dat het werk en leven zinvol zijn en het vertrouwen in andere mensen. Je kunt je dan lusteloos en moedeloos, zelfs waardeloos voelen. Om hier weer van af te komen is het goed om positieve ervaringen op te gaan zoeken. Dus zet je er toe om dingen te gaan doen waarvan je zeker weet dat ze leuk of aangenaam zijn. Dat kunnen dingen zijn die altijd lukken, of dingen die niet hoeven te lukken. Of zoek prettige sociale contacten op waarin je begrepen en gewaardeerd wordt. Dit herstel kan ook weken in beslag nemen, een enkele keer zelfs maanden.

Verbeter je situatie en/of jezelf

De burn-out is ontstaan omdat je gedurende lange tijd veel spanning hebt ervaren. Vrijwel altijd was er een uitdaging, situatie of probleem aan de orde waar jij met jouw persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden niet de oplossing voor had. De match tussen jou en je omgeving was niet in orde. En bedenk goed: het station van hetzelfde werk beter doen is nu echt gepasseerd. Je kunt niet nog harder of nog slimmer werken dan je al deed!

Wanneer jij het werk en leven langzaamaan weer oppakt, is het daarom cruciaal om je situatie en/of jezelf te veranderen. Je kunt misschien andere taken gaan doen, onder andere voorwaarden gaan werken, taken laten vallen of veel minder van iets gaan doen. Of je kunt misschien jezelf veranderen door te leren assertiever of minder perfectionistisch te zijn. Het is aan te raden om samen met een coach, psycholoog of loopbaanadviseur uit te zoeken wat er nu precies mis ging, om vervolgens te ontdekken hoe je je leven beter kan afstemmen op je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen.

Twijfels over overspannenheid of burn-out?

Via onze website kun je gratis de Burn-out Assessment Test (BAT) invullen. Je krijgt daarmee inzicht in de ernst van jouw stressklachten en kans op ontstaan van burn-out.

Over de schrijver van dit artikel

Wouter Vrooland is Registerpsycholoog Arbeid & Organisatie, initiatiefnemer van Werkpsycholoog Nederland B.V.
Heeft u een vraag over deze blog of wilt u hierover in gesprek gaan? Wij kijken uit naar uw reactie.

Over Werkpsycholoog Nederland

De missie van Werkpsycholoog is om werken prettig en waardevol te maken iedereen die dat wil. Dat doen we door kennis te delen en door mensen in persoonlijke gesprekken en trainingen inzichten te geven over zichzelf en hun situatie en door te helpen drempels te overwinnen. Of je nou werkstress hebt, andere psychische klachten of dat je wilt leren effectiever om te gaan met uitdagingen op je werk: je kunt bij ons terecht voor deskundige, praktische en resultaatgerichte hulp voor een fijnere manier van werken en leven.

Lees ook onze blog over: mentale fitheid.

Dit artikel delen:

Lees meer: