Uitleg bij de uitkomsten van de Burn-out Assessment Tool
De BAT is een zelfbeoordelingsvragenlijst, die de verschillende klachten van een mogelijke burn-out meet. Deze vragenlijst geeft dus niet de oorzaken weer en stelt niet de diagnose burn-out. In de mail die je hebt ontvangen staan jouw scores in vergelijking tot andere Nederlandse werknemers. Lees hieronder wat jouw scores betekenen.
Wanneer je veel klachten ervaart (bijvoorbeeld oranje en rode scores op meerdere gebieden) raden we je aan om contact op te nemen met een professional. Je eigen huisarts is vaak de beste eerste optie, omdat die andere oorzaken dan stress kan onderzoeken of uitsluiten en omdat die kan doorverwijzen naar de best passende behandelaar.
Categorieën met scores
De verschillende soorten klachten zie je terug in de categorieën. Hieronder uitleg en tips per categorie:
Uitputting: het verlies aan energie. Dit is zowel fysiek (lichamelijk moe voelen) als psychologisch (je opgebrand en leeg voelen). Denk aan ontbrekende energie om een werkdag te starten of snel vermoeid raken van een kleine activiteit. Indien je hier hoog op scoort is het extra belangrijk om goed en veel te ontspannen en te letten op voldoende slaap. Tips:
- Elke dag tijd inplannen om te ontspannen (denk aan wandelen, sporten, muziek luisteren, leuke dingen doen met de mensen om wie je geeft etc.).
- Hanteer een vast slaapritme.
- Geen beeldschermen meer een uur voordat je naar bed gaat.
- Creëer een koude, donkere en stille slaapomgeving.
Mentale distantie: mentaal afstand nemen van het werk is een verdedigingsmechanisme om minder druk te hoeven ervaren. Risico is wel dat hieruit een onverschillige, minder enthousiaste of minder geïnteresseerde houding tegenover werk of zelfs een grote weerstand kan ontstaan. Indien je hier hoog op scoort is het belangrijk om te onderzoeken wat jij nodig hebt om je weer te kunnen verbinden. Mogelijk moeten de omstandigheden anders of beter, is het tijd om een andere doelgroep te gaan bedienen of te wisselen van branche. Tips:
- Onderzoek wat je nodig hebt om je open te kunnen stellen op werk.
- Vraag jezelf af waar je enthousiast van wordt op het werk.
- Ga zo nodig in gesprek met je leidinggevende of collega’s om deze behoeften uit te spreken.
Emotionele ontregeling: je ervaart misschien heftige emotionele reacties, waarover je geen goede controle hebt. Vaak voel je je bijvoorbeeld gefrustreerd of overstuur, of reageer je sterk emotioneel zonder dat je echt weet waarom. Indien je hier hoog op scoort is het van belang om heel regelmatig de druk te verlagen, zodat je zaken goed kunt verwerken en de spanning kan zakken. Denk aan ontspannings- en ademhalingsoefeningen, niet te intensieve lichaamsbeweging en zorg geregeld voor een prikkelarme omgeving. Een dagelijkse wandeling in een rustige omgeving kan hiervoor wonderen doen. Tips:
- Yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen.
- Omgeef je in een prikkelarme omgeving (wandelen in een rustige omgeving).
Cognitieve ontregeling: geheugenproblemen, aandachts- en concentratiestoornissen. Je kan merken dat je bijvoorbeeld trager werkt, moeilijk knopen doorhakt, meer fouten maakt of moeilijker nieuwe dingen leert. Indien je hier hoog op scoort is het belangrijk om de hersenen te laten ontspannen. Je kunt dit doen door de hersenen met andere dan cognitieve taken aan de gang te zetten, dus weer door ontspannende oefeningen te doen en door te bewegen. Creatieve taken (muziek maken, zingen, dansen, handwerken, schilderen en dergelijke) helpen ook om de hersenen te ontlasten.
Secundaire symptomen: psychische spanningsklachten en psychosomatische klachten zijn klachten die kunnen ontstaan door een opstapeling van stress, maar soms ook door andere oorzaken. Bij een hoge score hierop is het aan te raden een huisarts te bezoeken voor nader advies.