Balans is een kwestie van zelfkennis

Mentale fitheid

werkpsycholoog-balans-is-een-kwestie-van-zelfkennisOnlangs beschreef mijn collega Sylvia Roovers in haar blog “Balans een kwestie van voelen” dat je door naar je gevoel te luisteren de juiste balans tussen inspanning en ontspanning kunt bepalen. Gevoel is heel belangrijk en toch niet de enige factor.

Balans een kwestie van zelfkennis

Zelfkennis is een andere factor die je helpt om je balans te bewaken. Wanneer je bijvoorbeeld weet waar je energie van krijgt, vrolijk van wordt en waar je voldoening uit haalt kun je proberen om juist die bezigheden te doen. Zowel op het werk als daarnaast zijn daarvoor vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Veel van mijn cliënten zijn verbaast wanneer ze zien wat een enorm verschil het maakt als je op een dag nuttig, geliefd of goed voelde door een bepaalde prestatie of activiteit.

Energievreters

Denk eens aan allergieën, ergernissen en energievretende bezigheden in je dag. Zou het niet heerlijk zijn als je die gaat veranderen, relativeren, uit de weg kan gaan  of aan een ander kan geven die er wel lol in heeft?  Zodra je je bewust bent van wat voor  jou energievretende omstandigheden, processen en taken zijn, is de kans groot  dat je het ook daadwerkelijk verandert.

Een klein beetje zelfkennis maakt al een groot verschil

In onze praktijk laten we iedereen die worstelt  met balans een logboekje bijhouden. Wat was je energie om 9 uur, om 12 uur en om 17 uur?  En om 20 uur? En waardoor veranderde je energie door de dag heen?

Mensen weten meestal goed te benoemen waar ze vrolijk van worden en waarvan juist niet, maar zijn daar meestal helemaal niet bewust mee bezig. Zodra zaken die energie geven of juist energie vreten expliciet worden, ontstaat er inzicht. Je ziet hierdoor gemakkelijk welke kansen er voor je zijn om je dat meer relaxt te laten verlopen en zo in te richten dat je beter kan en gaat presteren. Het resultaat is altijd een beter ingerichte dag en nieuwe gewoontes waardoor je je beter gaat voelen.

Weet jij wat jou energie geeft en houdt je je daar bewust regelmatig mee bezig? Ben je je bewust van zaken en taken die energie vreten en heb je een manier gevonden om de impact hiervan te minimaliseren? Of worstel je nogal eens door de dag om alles in balans te houden?

Waar krijg jij energie van?

Weet jij al hoe jouw energiebalans werkt?  Voor wie daar meer over wil leren, hebben we bij Werkpsycholoog de training ‘Werk en leven in Balans’ gemaakt.  Een training die een dag duurt, waarin je leert wat je kunt doen om een gelukkiger, relaxter leven te leiden. Met meer focus en betere prestaties bovendien!

 

Dit artikel delen:

Lees meer: