Balans is een kwestie van voelen

werkpsycholoog-balans-is-een-kwestie-van-voelenWanneer jij spanning of stress ervaart in je werk of in de combinatie met je rol binnen het gezin, dan betekent dat vaak dat je worstelt met het maken van keuzes en het verdelen van je tijd. Wil je overal 100% of liever nog 120% voor gaan en je doet dat op alle gebieden van het leven, je werk, je rol binnen het gezin, je hobby’s, sociale leven etc., dan kunnen spanning en stress ongemerkt toenemen. Balans is daarom een kwestie van voelen.

Hoeveel ruimte is er voor jou?

Als je meer energie geeft dan je binnenhaalt door plezier, voldoening en ontspanning loop je langzaamaan leeg. Hoeveel ruimte is er dan nog voor jou? Voor rust en ontspanning en momenten om afstand te nemen en na te gaan of de weg die je bent ingeslagen voor jou nog wel steeds de juiste is? Het kan lijken dat je allemaal dingen doet die bij je passen, maar ondertussen loop je jezelf voorbij. Ook leuke dingen kosten energie en dat betekent dat je ook momenten nodig hebt om weer bij te tanken.

Waarom doe je eigenlijk zoveel?

Wanneer je maar doorgaat en moeilijk los kunt komen van alle verantwoordelijkheden die je draagt, zit je vaak met je aandacht in je hoofd. Daar zit een geniepig spook (een metafoor die ik regelmatig gebruik) die jou er constant van probeert te overtuigen dat je nog meer moet doen, dat het nog niet goed genoeg is en dat als je niet beter presteert anderen zullen vinden dat je niet voldoet. Of erger nog, je vindt jezelf niet goed genoeg. Deze spookgedachten leiden je af van waar je veel meer aan hebt: het ervaren van geluk en voldoening in je leven. Want jouw welbevinden wordt gevoed door een goed gevoel te hebben over jezelf, niet door dingen die moeten.

Hoe weet je dan wat goed voor je is?

Vaak houdt angst mensen ervan af om naar hun gevoel toe te gaan. Als je maar door blijft gaan in de denkmodus dan hoef je mogelijk minder prettige sensaties, zoals vermoeidheid of negatieve emoties niet te ervaren. Echter, ligt hier de sleutel tot de oplossing, het verminderen van stress en het herstellen van de psychologische en fysieke balans. Durf te voelen! Zoals een wijs man ooit zei (mijn eigen man!): ‘Its just body sensation’. Veel van wat wij ervaren is slechts een fysiologische sensatie die vaak na verloop van tijd verdwijnt of verandert. Alleen als je helemaal in het gevoel gaat zitten en het labelt als slecht of negatief, kan het in je nadeel zijn. En hier komt het denken weer om de hoek kijken. Het denken is (ver)oordelend ingesteld en staat symbool voor angst en onzekerheid. Het weerhoudt je ervan om te leven vanuit je kern, zoals je werkelijk bent.

Durf jij jouw eigen leven te leiden?

Of kies je voor zekerheden en het voldoen aan de verwachtingen van anderen, waarmee je eigenlijk ”nee’ zegt tegen jezelf?  Voor mensen met dergelijke uitdagingen hebben we bij Werkpsycholoog de training ‘Werk en leven in Balans’ gemaakt. Een training die een dag duurt, waarin je leert wat je kunt doen om een gelukkiger, relaxter leven te leiden. Met meer focus en betere prestaties bovendien! We geven deze trainingen zijn in Tilburg (door Sylvia Roovers), in Houten (door Wouter Vrooland en Iris Elbertse), in Apeldoorn (door Arno Zijderveld) en in Enschede (door Marleen Laroy). Lees hier verder voor meer informatie.

Dit artikel delen:

Lees meer: