Gevoel en zelfkennis kunnen je helpen om een prettige balans tussen inspanning en ontspanning aan te brengen. En daarnaast is er nog een factor die een belangrijke rol speelt in het creëren van Balans. Discipline. Een kwestie van streng zijn. Af en toe streng zijn voor jezelf.
In onze blogs “Balans een kwestie van voelen” en “Balans een kwestie van zelfkennis” beschreven we hoe gevoel en zelfkennis je kunnen helpen om een prettige balans tussen inspanning en ontspanning aan te brengen. En dan is er nog een factor die een belangrijke rol speelt, namelijk discipline of streng zijn.
Discipline wanneer je omgeving aan je trekt
Het handhaven van een goede balans is niet gemakkelijk als er regelmatig mensen bij je aan kloppen met verzoeken. Om nog even gauw dat ene klusje op het werk af te maken, om een lastig dossier over te nemen, nu echt het huis eens op te ruimen, de lievelingsjurk van je dochter te wassen of zelfs om gezellig de stad in te gaan terwijl je juist behoefte hebt aan rust en een goed boek. Uiteraard kun je afwegen of dat verzoek echt niet meer in je dag past. In dezelfde tijd (en met minder energie) laat je je omgeving duidelijk weten dat jij even andere prioriteiten hebt vandaag. Dat klinkt misschien hard, maar wanneer deed je het voor het laatst? Wanneer je eerlijk bent is er niets mis mee om vriendelijk te blijven wanneer je toch erg duidelijk bent. Neem gerust eens tijd voor jezelf. Niet als het te laat is en je volledig uitgeput bent, maar deze keer net daarvoor.
Assertief optreden is duurzaam
Veel mensen vinden het lastig om assertief te zijn en hun welbevinden prioriteit te geven. Want wat zal men van je denken? Misschien krijg je wel nooit meer leuke uitnodigingen of dat ene interessante project. En is het niet bijzonder egoïstisch om te gaan ontspannen wanneer een ander jouw hulp nodig heeft? Onzin natuurlijk, de kern van het zorgen voor een goede balans is dat je gedurende je hele leven gezond en inzetbaar blijft voor alles wat je wilt doen. Wanneer het je lukt om een goede balans te handhaven krijg je uiteindelijk meer werk verzet, ben je minder vaak moe, zelden afwezig en ziek van je werk en ben je juist vaker beschikbaar en in staat om anderen te helpen. Het geeft meer energie en daardoor ook meer tijd om leuke dingen te doen naast je werk. Assertief optreden is hierdoor hartstikke duurzaam. Dus wees hip, ga voor duurzaam assertief!
Streng zijn voor jezelf
Zeg jij ook wel eens tegen jezelf dat je je niet aan moet stellen, door moet zetten, best nog even wat kan doen? Of ben jij zo iemand die niet kan rusten voordat je DWDD, facebook, twitter en alle voetbaluitslagen bekeken hebt? Of zeg jij steeds tegen jezelf dat nog één drankje drinken met vrienden best kan, dat extra half uurtje nu toch geen verschil meer maakt? Je probeert op die manier een beetje lief te zijn voor jezelf. In al die gevallen is het tijd om streng te zijn voor jezelf. Omdat onze omgeving uit veel afleiding en verleiding bestaat, is er een sterke wil nodig om de balans te bewaken. Dat is niet eenvoudig, maar wel te trainen. Je kunt er steeds beter in worden als je er bewust mee aan de slag gaat. Daarnaast kunnen (nieuwe) rituelen en vaste gewoonten helpen om relaxter te leven, omdat je dan niet meer hoeft te kiezen wat de beste keuze is. Als je je werk telefoon uit zet na een bepaald tijdstip, hoef je ook niet te bedenken of je een bepaald mailtje nog gaat beantwoorden of niet. Hierdoor slaap je beter en ben je ’s morgens zelfs beter in staat om dat mailtje naar behoren af te handelen.
Balans heb je nooit teveel
Wellicht ten overvloede, maar balans heb je nooit teveel. Of ken jij wel mensen die te relaxt zijn? In onze praktijk komen mensen met psychische klachten omdat ze te veel doen. Meestal concluderen we dan samen al snel dat ze de verkeerde dingen doen en daarom uit balans raken. Maar nooit sprak ik iemand die te weinig doet. Luie mensen zien we hier niet, die zijn veel minder vaak ziek en waarschijnlijk productiever. Snap je mijn punt?
Balans is een combinatie van zelfkennis, voelen en af en toe ook streng zijn voor jezelf en je omgeving.
Hoe vind je jouw balans?
Weet jij al hoe jouw energiebalans werkt? Voor wie daar meer over wil leren, hebben we bij Werkpsycholoog de training ‘Werk en leven in Balans’ gemaakt. Een training die een dag duurt, waarin je leert wat je kunt doen om een gelukkiger, relaxter leven te leiden. Met meer focus en betere prestaties bovendien! De eerstvolgende trainingen zijn op vrijdag 3 juni in Tilburg, vrijdag 17 juni in Houten, dinsdag 13 september in Apeldoorn, dinsdag 20 september in Leiden en dinsdag 25 oktober in Enschede.